Paylaş

Emzikler Bebekler İçin Gerekli mi?

Bugünkü konumuz emzikler, ya öyle küçücük bir konu değil. Bayağı bir dosya emzik dosyası, bakın her şeyi araştırdım, buldum. Sizin için tek tek, tek tek, anlatıyorum.

Bütün annelerin, hatta annelerini demeyeyim, hamilelerim bile en çok düşündüğü konulardan bir tanesi, bebeğim doyunca emzik vereyim mi, vermeyeyim mi? Bebeğim doğduğu emzik vereyim mi, vermeyeyim mi? Bakın, şöyle bir şey söyleyeyim; siz ne yaparsanız yapın, zaten emziği uygun bebekte işe yarıyor, uygun olmayan bebek de işe yaramıyor. Yani emziği siz değil bebek karar veriyor, almalı mı, almamalı mı? Ondan sonrası size ait: hangi emziği verelim, ne kadar süreli verelim, kesmeye karar verdik, ne zaman keselim ve nasıl keselim? İşte, bütün bunların hepsini derledim, toparladım, sizin için anlatıyorum.

Öncelikle şunu bilmemiz lazım, emzik her bebeğin kullanması şart olan bir şey değil, yani bebeğinize kavuşmanızı planlarken, olmazsa olmazlar listesinde emzik yok. Öncelikle, emziğin görevini bilmemiz lazım, yani mantığını anlamamız lazım. Bebeklerin doğumdan 12-18 aya kadar olan dönemine Oral dönem deniliyor. Yani, bu dönemde bebekler her şeyi ağızlarıyla tanıyorlar. Bebeğiniz doğduğu zaman annenin memesini ağzıyla arıyor. Hatta siz böyle yanağını böyle yaptığınız zaman hemen bebek ağzını sizin parmağınıza getirir. Bunun sebebi de Oral dönemde ağzın emme hareketini refleks olarak kullanmasıdır. Yani bebek bunu istem dışı yapıyor, refleksi. Bu neden refleksi? Çünkü bebek beyniyle şu anlaşmayı yapıyor: “Ben evet, aradım memeyi, buldum, emiyorum, doydum ve yaşıyorum.” Bu çok temel bir fonksiyonu ve refleksi bebekte. Dolayısıyla bebekler emerek aslında iki tane iş yaparlar: Bir tanesi fizyolojik olarak emerek doyarlar, ikincisi de psikolojik olarak doyarlar ve rahatlarlar, sakinleşirler. Yani emmek, bebeklerde çok önemli. Bir diğer şey de yine bu Oral dönemde az da olsa çok da reseptör var ki, yani reseptör demek, tanıma merkezleri. Bebek, Oral dönemde her şeyi ağzıyla üç boyutlu olarak tanır. Yani, hatta bir kitapta şöyle diyordu: “Bebekler kendilerine ağız zannediyorlar,” diye. Gerçekten öyle. O yüzden her şeyi ağızlarına götürüyorlar. Bu yüzden de bebekler, emerek sakinleşiyorlar ve rahatlıyorlar. Emmek, gerçekten bebeklerde çok önemli bir refleks. Bunu unutmayın.

Peki, hangi bebekler emzik alıyor, hangileri almıyor? Eğer bebek emme refleksi çok güçlü, donmuşsa anneye sütünden sonra doyduktan sonra kendisini rahatlatamıyor, uykuya dalılmıyor, bir huzursuzluğu var, çünkü kendisini rahatlatmak için bir yöntemi bulamıyor. İşte bu bebeklerde sürekli anne memesinde kalmaması için bebeği rahatlatabilmek için, doymanın haricinde, canım anneler, bebek rahatlasın diye emzik vermek gerekir. Yani bu ne demek? Eğer bebeğiniz doğdu, emzirdiniz, çok güzel uykuya dalıyor kendi başına, o zaman emziğe ihtiyacı yok, ama doyurmanıza rağmen huzursuz bebek, gerçekten mutsuz, ağlayan bebek emzik almalı.

Peki, emziği hangi durumda almalı? İşte bu konuda da karar verecek olan yine bebek. Ama unutmayın, çok minik bebeklere hemen emzik verilmemeli. Neden? Çünkü emzik, memeden daha farklı bir şey, şekli ve dokusu başka. Bebekler daha minik olduğu için hemen bu ikisi arasındaki farkı anlayamazlar. Dolayısıyla ilk başlarda, bebek emzirdiği zaman anne memesiyle birlikte emzik verilmemeli. Mesela, bebeği aldınız, meme veriyorsunuz, ağlamaya devam ediyor. Yatıştırmıyor, sakinleştirmiyor. O zaman işte anladınız ki bu bebek emziği seviyor. O zaman işte emziği aradan çıkarıyorsunuz, bebek alıyor ve hemen rahatlıyor. O zaman anladınız ki bu bebek emzik seviyor. İşte böyle durumda ilk başta anne memesinden sonra verilen emzik onunla emilirse bu bebek anlayamaz. Dolayısıyla ilk başta anne memesi emziği verilmez.

Peki, hangi emziği almalıyım, nasıl bir emzik almalıyım? Bir kere size tavsiyem, emzik seçimi çok zor bir iş, yani çok. Ben burada marka falan söylemem, fakat şunu söylerim: Bebeğinizin ağzına göre bir emzik bulmanız gerekiyor. Nasıl bir emzik seçelim? İşte, ben size bazı kriterler vereceğim, bu kriterlere uygun bir emzik alın. Birincisi; bebeğinizin ağzına uygun olmalı. Eğer bebeğinizin ağzı küçükse küçük, büyükse büyük emzik seçmelisiniz. Ağzını çok geniş açmış, geniş bir emzik seçerseniz emzik ağzına tam oturmaz ve bebeğiniz memeyi hissetmez. Bu sebeple emzik, ağzına tam oturan bir emzik olmalı. İkincisi; emziğin tabanı düz olmalı, yani eğri olmamalı. İkinci kriter budur. Çünkü eğer emziğin tabanı eğri olursa, bebeğiniz o emziği istediği yöne çevirebilir. Mesela, yatağına başını koymuş, başını yana çevirmiş. Bu durumda eğer emzik eğriyse, bebeğiniz sadece emzik istediği yöne çevirir ve sadece o taraftan süt alır. Tabanı düz olursa, o zaman bebeğinizin ağzına göre ayarladığınızda memeyi her yerden alır ve istediği yöne çeviremez. Dolayısıyla tabanı düz bir emzik seçin. Bir diğer kriter; emziğin ucu düz ve orta kısmı ince olmalı. Şimdi bu benim tabirim, yani benim görüşüm. Yani eğer emziğin ucu kalın ve ortası kalın değilse, bebek meme ucunu zaten hissetmiyor. O zaman alacağı tatmin duygusu azalır ve bu bebekler daha çok sıkılır ve daha çok ağlarlar. Yani meme ucunu hissedemiyorsa, bu bebekler huzursuz olurlar. Bu sebeple, ucu ince, orta kısmı ince bir emzik seçmelisiniz. Bir diğer kriter; emziğin yuvarlak olması, yani orta kısmı kalın ve yan kısımları ince olan emzikleri seçmelisiniz. Eğer emzik yuvarlak değil de düz ise, bebeğiniz emzik ağzına sığmaz ve bir tane tattıktan sonra bir daha emzik istemez. Eğer meme ucunu emmeye alışmışsa ve emzik seçimi kötü olursa bir daha emzik almak istemez. Dolayısıyla emziğin yuvarlak olması gerekir. Bir diğer kriter; emziğin ucunun ortasında delik olmalı. Eğer emzik ucu deliksizse, o emzik ağızda sıkılır ve bebeğiniz sıkılır. Bebekler meme ucu hissetmek ister. O sebeple, emzik delikli olmalı. Delik sayısının da çok fazla olmamasına dikkat edin. Yani iki tane, üç tane delikli emzikler alın, çok delikli emzikler tercih edilmemeli. Bir diğer kriter; emziğin yapısı çok sert olmamalı ve içerisindeki hava dışarı çıkabilmeli. Yani eğer emzik içerisinde hava alabilir, dışarı atabilirse o emzik işe yarar. Emziğin ucunda da çıkartmalı emzikler seçmelisiniz. Eğer bu özelliklere uygun emzik alırsanız, bebeğiniz memeden sonra alacağı emziği memeden ayıramayacak. Bu sebeple, bu özelliklere dikkat edin ve önce bir tane alıp deneyin. Eğer bebeğiniz seviyorsa, o zaman o markadan başka renklerini, başka boyutlarını alabilirsiniz. Bu konuda farklı markaları denemeniz gerekiyor, yani bir marka ile sınırlı kalmayın. Bir markadan memnun değilseniz, bir tane daha alın ve deneyin. Şu şekilde bir konu daha var, emzik sadece annenin emzirdiği dönemde kullanılır. 12 aylıktan sonra çocuklarımızın emzikleri bırakmaları lazım.

Keyifli seyirler dilerim!

#Emzikler hakkında merak ettiğiniz her şey bu videoda!

#Bebeğiniz için #emzik kullanmayı düşünüyorsanız, zararlarından ve faydalarından tam anlamıyla haberdar olmalısınız. Bu videoda, emziklerin doğru kullanımı, hangi #bebekler için uygun olduğu, zararları ve nasıl sonlandırılacağı gibi konuları ayrıntılı bir şekilde ele alıyorum.

Amacım, bu dönemi sizin ve #bebeğiniz için mümkün olduğunca #huzurlu ve #keyifli hale getirmektir. Umarım bu video size yardımcı olur ve #ebeveynlik yolculuğunuzda daha emin adımlar atmanıza katkı sağlar. Eğer videoyu beğendiyseniz ve diğer #ebeveynlerin de faydalanmasını istiyorsanız, lütfen videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Bugün sizlerle, bebeklerin ve çocukların diş çıkartma dönemiyle başa çıkmak için harika ipuçları sunan bu 14 dakikalık rehber videoyu paylaşıyorum.

Bebeklerde diş çıkarma süreci, hem bebekler hem de ebeveynler için bazen zorlayıcı olabilir, ancak endişelenmeyin, çünkü buradayım ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum!

Amacım, bu zorlu dönemi sizin ve bebeğiniz için mümkün olduğunca huzurlu ve keyifli hale getirmektir. Diş çıkarma süreci her bebek için farklı olabilir, bu yüzden burada sunduğum çeşitli yöntemlerden bazıları bebeğiniz için daha etkili olabilir.

Unutmayın, her zaman bebeğinizin ihtiyaçlarına dikkat edin ve eğer endişelenirseniz, bir #çocuk doktoruna danışın.

Umarım bu video size yardımcı olur ve ebeveynlik yolculuğunuzda daha emin adımlar atmanıza katkı sağlar.

Eğer videoyu beğendiyseniz ve diğer ebeveynlerin de faydalanmasını istiyorsanız, lütfen videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Sağlıklı ve mutlu bir diş çıkarma süreci dileriz!

Dr. Nida Hüroğlu

Çocuk Diş Hekimi

İletişimde kalalım

En son yazılarımızdan ve videolarımızdan haberdar olmak için abone olabilirsiniz.